Wat is een Grand Cru?

Op het gebied van de landbouwteelt wordt het Franse woord Cru gebruikt om de beste productie van een bepaald gebied aan te duiden. In Italië bestaat er geen indeling van de micro-territoria in wettelijke termen zoals in Frankrijk, wat misschien de reden is waarom er geen precieze Italiaanse vertaling van deze term bestaat. Het bewijs ligt in het Engelse woord dat het dichtst bij dit concept komt: top.

Grand Cru duidt op een wijngaard met bepaalde kenmerken, ook al kan dit begrip worden uitgebreid tot hele gebieden met een dorp. Uiteindelijk werd, om de producties van de verschillende gebieden van elkaar te onderscheiden en er een prijs aan te geven, een waarderingssysteem bedacht dat de cru-schaal werd genoemd.

De grand crus van Bourgondië

De Bourgogne is misschien wel het toppunt van de grote rode en witte wijnen van Frankrijk. Er zijn maar 33 Grand Crus in de hele Bourgogne: met uitzondering van die van Chablis liggen de overige 32 langs de magische heuvelrug van de Côte d’Or, een heuvelachtig gebied in het hart van Frankrijk met kleine wijngaarden van bijna 9000 km², waarvan Dijon de hoofdstad is.

De wijngaarden in dit gebied produceren de beste expressie van Bourgondische wijnen: veel van deze wijngaarden zijn al minstens 300 jaar geleden als uitstekend geïdentificeerd, toen de eerste monniken de plaatsen identificeerden waar consequent de beste druiven werden geproduceerd. Om een idee te krijgen van hoe oud de kunst van het wijnmaken in de streek is, hoef je alleen maar te denken aan het feit dat de muren van de Clos de Vougeot wijngaard, de grootste alleenstaande wijngaard in de Côte de Nuits, dateren uit 1336!

Maar wat onderscheidt deze terroirs van andere?

Er zijn veel factoren die meespelen, niet anders dan die welke de productie van andere grote wijnen bepalen, maar hier worden ze tot de nulde graad vermenigvuldigd. Stel je een keten van heuvels voor die zich uitstrekt van noord naar zuid. Op de top van de heuvels ligt het bos dat de wijnstokken beschermt die de helling bedekken en afdalen in het dal tot aan het dorp. Bovenaan de helling liggen de beste wijngaarden, die bestemd zijn voor de Grand Cru. Hier profiteert het geluid van de grootste blootstelling aan de zon en van de best mogelijke drainage.

In de Bourgogne kan het koud en nat zijn, en tijdens het regenseizoen kunnen de wijngaarden die verder naar boven liggen beter worden bewaterd zonder het risico van stilstand. De hellingen op het oosten profiteren het meest van de warmte van de opkomende zon, die ze de hele dag warm zal houden. Hier, op de top, zijn de wijnstokken ook beter beschermd tegen ongedierte dat wordt meegevoerd door de stromen koude lucht die, als gevolg van de luchtdruk, afdalen naar de vallei.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *